ILMU…


Salam semua sahabat….Dah lama saya tak update blog ni tapi nak tau kenapa??? Dah beberapa saya cuba untuk log masuk ke blog, blog sendiri ni..tapi tak dapat…tak tahu kenapa…jadi hari ni dapat buka..syukur alhamdulillah…macam iklan kat tv pulak..hehehe🙂

Bila dapat buka rasa gembira sangat…dan mungkin sebab itu lah kita kena belajar dan mencari ilmu sebanyak yang mungkin untuk kita praktik dalam kehidupan kita seharian…susah nak buka blog ni pun kena ada ilmu juga lah…macam mane kita nak cari jalan supaya kita dapat buka dan log masuk blog kita kan…macam yang telah terjadi kat saya ni…huhuhu😦

Tajuk ILMU…perlunya saya menghuraikan lebih lanjut tu..tapi di sini saya berkongsi sedikit pengetahuan saya lah…saya bukannya orang yang berpengetahuan yang mendalam dalam bidang2 keilmuan untuk menghurai satu persatu maksud dan rangkain ilmu…secara umum lah saya akan katakan di sini..lebih kepada kesimpulan la…

Kalau ada perlu tambahan kat coretan saya ini atau ada kesalahan…pengunjung yang budiman boleh lah dan dipersilakan komen…komen2 saudara sekalian amat saya hargai…dan terima kasih banyak2.

Sabda Rasulullah saw bermaksud: “Orang yang berat menanggung seksa pada hari kiamat ialah orang yang berilmu namun tidak mendapat manfaat daripada ilmunya itu”.

Imam Al-Ghazali (Wahai anak! Jangan engkau hidup dengan kemiskinan amal dan kehilangan kemahuan kerja. Yakinlah bahawa ilmu tanpa amal semata-mata, tidak akan menyelamatkan orang).

(Wahai anak! Hiduplah seperti mahumu. Namun ingat! Bahawa engkau akan mati. Cintailah siapa yang engkau sukai. Namun ingat! Engkau akan berpisah dengannya. Berbuat seperti yang kau kehendaki. Namun ingat! Engkau akan menerima balasannya nanti.)

Ilmu tanpa amal = sia-sia, amal tanpa ilmu = sesat ( ibarat pokok rendang yang tidak berbuah.)

Agama tanpa ilmu adalah buta. Ilmu tanpa agama adalah lumpuh.

Iman tanpa ilmu sama dengan pelita di tangan bayi sedangkan ilmu tanpa iman bagaikan pelita ditangan pencuri…

kita renungkan bersama…untuk diri saya juga dan orang2 lain…

4 Respons

  1. Alhamdullillah..syukur akhirnya dpt UpDate blog yg bagus ni..Thanks bg Info dan ilmu yang baik..semoga dpt pahala yg berpanjangan…

    • ya syukur…alhamdulillah akhirnya dapat juga update blog ni..ketika update ni pn login masuk agak tidak memuaskan jugak…selepas itu terjadi pula kegagalan login…dan selepas daripada itu pula…semuanya kembali ok…selepas ini akan cuba melebihkan lagi bidang penulisan blog ini…masih lagi baru dan terus belajar…terima kasih abg izani🙂

  2. Walaupun agak tidak memuaskan..tapi akhirnya dpt..sbb time UpDate Blog ni,didik Fokus pada berserah(Redha)..itu salah satu kuasa yang kita tidak ketahuinya…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: