Melena


Apakah yang dimaksudkan dengan melena?

Suatu keadaan najis seseorang yang berwarna hitam apabila berlaku pendarahan di bahagian usus, warna hitam najis terjadi akibat tindakan bakteria usus terhadap darah dalam usus, khususnya di bahagian kolon. Melena berlaku apabila terdapat pendarahan dan beberapa jenis penyakit usus termadsuk ulser peptik, variks esofogus atau kanser gaster.

Punca Melena

  1. Ulser Peptik                                                                                                                                                                                          Pendarahan berlaku apabila ulser menghakis pembuluh darah yg berada di dinding usus
  2. Variks Esofogus .                                                                                                                                                                                    Pendarahan berlaku apabila pecahan variks berlaku akibat hipertensi portal iaitu tekanan darah yang tinggi di venal portal.
  3. Kanser Gaster                                                                                                                                                                                                Pendarahan berlaku apabila kanser perut merebak ke dalam dan menghakis pembuluh darah.

Komplikasi

Sekiranya serius dan tidak dirawat beberapa komplikasi seperti kegagalan buah pinggang akut dan serangan jantung akan berlaku. Melena berlaku secara perlahan-lahan.

Pencegahan

Bagi pencegahan penyakit ini seseorang itu perlu berhati-hati apabila diberitahu oleh doktor yang mereka dikesan menghidap penyakit ulser gastric, variks esofogus dan sebab-sebab lain yang membawa kepada komplikasi ini. Orang ramai dinasihatkan supaya tidak ghairah untuk mengambil ubat tahan sakit atau ubat sakit sendi kerana ubat seperti ini menyebabkan hakisan pada dinding perut yang boleh menyebabkan melena.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: